Kuchnia smacznie zaplanowana | ściany

3/17/2019

Kolejna odsłona serii Kuchnia smacznie zaplanowana. Dziś o ścianach, tych najbardziej wymagających, czyli nad blatem kuchennym. Co powinniśmy wybrać? Płytki, kamień, cegłę, a może drewno? Czy farba podoła wszystkim kuchennym plamom? Który materiał będzie najtrwalszy, odporny na wysoką temperaturę i przyjazny dla portfela? Pytań jest całe mnóstwo i spróbuję na nie odpowiedzieć. Zapraszam!



W kuchni zabrudzenia są na porządku dziennym, w końcu zawsze coś się przypadkiem wylewa, wypada z rąk czy kipi, jednocześnie ochlapując wszystko wokół. Najbardziej obrywa się blatom, podłogom i ścianom. Dzisiaj o tych ostatnich. Sprawdzimy, które są najbardziej wytrzymałe na szorowanie, wodoodporne i pasują do naszej wymarzonej kuchni.

Tradycyjnie, czyli płytki ceramiczne

To pierwsze, co przychodzi do głowy na myśl o pokryciu ściany nad blatem kuchennym. Nic dziwnego, są niepalne, łatwe w utrzymaniu czystości oraz odporne na wilgoć. Poza tym możemy przebierać w we wzorach, kolorach oraz typach płytek. Poza tradycyjnymi kaflami mamy jeszcze gres oraz mozaiki w przeróżnych kształtach od kwadratów, przez heksagony, po arabeski. Cena jest równie zróżnicowana, więc każdy znajdzie coś na miarę swojego portfela. Na jakie parametry zwrócić uwagę w przypadku płytek ściennych? Odporność na zaplamienia, która jest określana w pięcioklasowej skali. Odpowiednio 1 pozwala na czyszczenie wodą, 2 na użycie gąbki i detergentu, 3 na mocniejszy środek chemiczny o pH 9-10, 4 daje możliwość szorowania wraz z użyciem mocnego środka myjącego, a przy 5 klasie w grę wchodzi nawet rozpuszczalnik. Do kuchni polecana jest klasa 3 lub 4. Jeszcze jednym parametrem, z jakim możecie się spotkać przy wyborze płytek, jest określenie technologii. Tajemnicze UGL (unglazed) to płytki nieszkliwione, czyli bez warstwy szkliwa, a tym samym zdobień i wzorów, są bardzo wytrzymałe. GL (glazed) szkliwione, czyli pokryte barwionym szkliwem, dzięki czemu mają różne odcienie i wzory, ale są mniej wytrzymałe od tych nieszkliwionych.

A może tapeta w kuchni?

Tapeta w kuchni to jakby wyrzucić pieniądze w błoto! Tak myślicie? Zgadza się, jeśli wybierzemy tę papierową, jednak tapety winylowe lub z włókna szklanego świetnie sprawdzą się w kuchennych warunkach. Tapety winylowe to tak naprawdę papier pokryty warstwą twardego winylu, przez co można je szorować nawet wybranymi detergentami. Poza tym są odporne na promieniowanie UV, zarysowania, wodę i wilgoć. Ceny wahają się od 30 zł za rolkę. Większą trwałość, bo nawet kilkudziesięcioletnią, mają tapety z włókna szklanego. Oprócz wymienionych wyżej cech są one odporne na temperaturę i ogień oraz można je malować. Minusem jest jednak cena, która zaczyna się od 120 zł za rolkę, a także pracochłonny montaż i jeszcze trudniejszy demontaż (zwykle zdzierana jest razem z tynkiem).

Mur-beton, a raczej cegła i beton architektoniczny

Kojarzą się z kuchniami utrzymanymi w surowym, industrialnym klimacie, ale są ciekawym przełamaniem również dla innych stylów. Cegła jest trwała, odporna na wilgoć i uszkodzenia, dodatkowo ma też funkcję wyciszającą i izolującą. Niestety ze względu na swoją fakturę bywa trudna w czyszczeniu. Decydując się na ten materiał, nie można zapomnieć o impregnowaniu (olejem do klinkieru, silanem, impregnatem sylikonowym lub akrylowym). Odpowiednie zabezpieczenie uchroni ceglaną ścianę przed wchłanianiem tłuszczy i w efekcie powstawaniem nieestetycznych plam. Najlepsza do kuchni będzie cegła klinkierowa (nie jest tak nasiąkliwa, jak cegłą licowa), cena to ok. 30 – 50 zł/m2. Do wyboru są jeszcze imitacje cegły z betonu (od 40 zł/m2) oraz gipsu (od 25 zł/m2). Beton architektoniczny (czyli wzmocniony włóknami szklanymi) jest materiałem stosunkowo lekkim, plastycznym i nienasiąkliwym. Tak jak w przypadku cegły również beton wymaga odpowiedniego zabezpieczenia (środkiem hydrofobowym i impregnatem lub przeźroczystą żywicą). Średnia cena płyty o wymiarach 120x60x2 to ok. 150 zł, zwykle wycena jest robiona indywidualnie.


LIVING BOX Homebook
am.home Homebook


Zmalujmy coś!

Pomalowanie ścian w kuchni to najprostsze rozwiązanie, ale wydaje się ryzykowne. Tajemnicą jest oczywiści dobór odpowiedniej farby. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na klasę ścieralności. Farby mogą być oznaczone jedną z 5 klas. Wybierając te do kuchni, nad blaty robocze weźcie pod uwagę klasę I i II, tylko takie farby są odporne na szorowanie na mokro (czyli codzienność, jeśli często gotujecie). Poza tym odpowiedni typ farby. Do wyboru mamy farby lateksowe, ceramiczne i tablicowe (zwykłe akrylowe zostawmy do pomieszczeń mniej narażonych na zabrudzenia). Farby lateksowe to w uproszczeniu farby akrylowe z dużą dawką żywicy i tym samym dodatkowym właściwościami. Po pierwsze są łatwe w czyszczeniu i odporne na wilgoć. Ponadto większość posiada powłokę przeciwgrzybiczną, która chroni ściany przed rozwojem pleśni oraz grzybów. Cena od ok. 60 zł za 5 litrów. Farby ceramiczne są określane jako plamoodporne, dodatkowo można je szorować nawet przy użyciu detergentów. Farby te to alternatywa dla płytek ceramicznych. Tworzą twardą powłokę na ścianie, przez co powierzchnia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Jedyny minus to cena, ok. 150 zł za 5 litrów. Na koniec farba tablicowa, niezwykle popularna w ostatnich latach. Nic dziwnego, bo poza tym, że dzięki niej możemy mazać po ścianach, to jeszcze sprawia, że powierzchnia staje się odporna na wodę, urazy mechaniczne i niemal bezproblemowa, jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Cena to ok. 80 zł za litr.


Tikkurila


Siła natury – drewno i kamień

Naturalne materiały są ponadczasowe i pięknie się starzeją, wymagają jednak odpowiedniej ochrony. Drewno wymaga odpowiedniego impregnowania i lakierowania, aby nie wchłaniało wody i tłuszczy. Ważne jest zapewnienie szczelności, zminimalizowanie liczby łączeń i odpowiednie preparaty zapobiegające przedostaniu się wilgoci (np. kleje silikonowe) to punkty obowiązkowe. Co wybrać na drewnianą ścianę nad blatem? Panele podłogowe lub deski z drewna egzotycznego (merbau, tek, cedr, iroko czy machoń), płyty wiórowe pokryte fornirem lub laminatem albo drewniane mozaiki. Te ostatnie są szczególnie efektowne! Cena od ok. 100 zł/m2 (bez zabezpieczania impregnatami). Kamień, choć wydaje się niezniszczalny, również wymaga odpowiedniego traktowania. To prawda jest odporny na urazy mechaniczne, wyższe temperatury i w większości na wodę. Cała zagadka polega na wybraniu odpowiedniego surowca. Tak jak wspominałam we wpisie o blatach, marmur jest piękny, ale do kuchni lepiej zdecydować się na granit. Nie jest tak nasiąkliwy i wrażliwy na plamy, poza tym nie wchłania tłuszczu i jest odporny na działanie związków chemicznych. I najważniejsze — łatwo się czyści. Oczywiście jako materiał naturalny wymaga impregnowania lub żywicowania. Cena zwykle ustalana indywidualnie. Alternatywą dla prawdziwego drewna czy kamienia będą płytki lub panele do złudzenia przypominające te naturalne materiały, a dużo tańsze i łatwiejsze w montażu. Jednak co natura to natura!


Anna Serafin Architektura Wnętrz Homebook
WOSMEBL Homebook


Szkło, które o(d)kryje wszystko

Wybierając szkło na ścianę przy blacie kuchennym mamy niemal nieograniczoną moc możliwości. Okryje ścianę, ale i odkryje wszystkie jej walory. Zacznijmy od przeglądu rynku. Do wyboru mamy szklane panele oraz robione na wymiar całe tafle szkła. Jakie szkło będzie najlepsze? Cóż, jak zawsze "to zależy". Tafle ze szkła hartowanego są odporne na temperaturę i urazy mechaniczne, a w razie zbicia rozsypuje się na małe cząstki o tępych krawędziach. Co ważne, wszelkie otwory muszą być wycięte przed montażem. Może być barwione na dowolny kolor lub przezroczyste i wtedy najlepszy będzie typ Opti White. Cena za m2 to ok. 180 zł. Kolejny typ szkła to klejone bezpieczne, które ma podobne właściwości do szkła hartowanego. W przypadku zbicia pozostaje w ramie, ponieważ powstaje w wyniku łączenia szklanych tafli, umieszczając pomiędzy nimi folię lub warstwę żywicy. Cena jak w przypadku hartowanego. W kategorii wzmacnianego szkła dostępne są jeszcze tafle zbrojone (wzmocnione metalową siatką). Ze względu na swój surowy, przemysłowy charakter będą dobrą opcją do kuchni w stylu industrialnym. Cena za m2 to ok. 50 zł. Nieco mniej trwałe, ale odporne na zadrapania, zabrudzenia są panele ze szkła typu float(bezbarwne, idealnie gładkie) w cenie 80 zł za m2, kolorowe, lakierowane tafle za 130 zł/m2 oraz szkło z nadrukiem od 400 do 1000 zł/m2. W zależności od tego, czy szkło ma po prostu okrywać ścianę, czy odkrywać umieszczoną tam tapetę, nieimpregnowaną cegłę czy drewno, trzeba wybrać odpowiedni sposób montażu. Możliwości jest kilka, na szynach (panel wsunięty w dwie szyny przymocowane do blatu i ściany), przymocowane śrubami do ściany oraz na dystansach (metalowych podkładkach z gumową uszczelką) - ostatnia opcja sprawdzi się do odkrywania walorów ściany. Zanim przejdę do wad, jeszcze jeden plus, dzięki suchościeralności po szkle można pisać. Wady to przede wszystkim trudność w utrzymaniu idealnej czystości (zacieki, krople wody i tłuszczy, odciski palców) oraz wymagana precyzja w montażu, dokładne zabezpieczenie łączeń akrylem lub silikonem.


MOTIF DESIGN Homebook
All Design Agnieszka Lorenc  Homebook
Chętnie dowiem się, który materiał macie w kuchni i jak się sprawdza. Doświadczenie w codziennym użytkowaniu i sprawdzone triki jak radzić sobie z drobnymi wadami każdego z materiałów są bezcenne.


Słonecznej niedzieli!
Angelika

Zapraszam was również do przeczytania poprzednich wpisów z serii Kuchnia smacznie zaplanowana:

Kuchnia smacznie zaplanowana | Podłogi

Kuchnia smacznie zaplanowana | Fronty

Kuchnia smacznie zaplanowana | Blaty

Kuchnia smacznie zaplanowana | Wymiary

You Might Also Like

0 komentarze