Kuchnia smacznie zaplanowana | Podłoga

11/26/2017

Po długiej przerwie wracam z cyklem „Kuchnia smacznie zaplanowana”. Dzisiaj przegląd podłóg. Standardowe płytki ceramiczne i gres. Wytrzymały kamień i beton. A może drewno, czy korek? I co z linoleum? Czyżby wracało na salony? Zaraz wszystko będzie jasne, zapraszam do lektury.


Kuchenne podłogi muszą wiele znieść. Od rozsypanych przypraw i rozlanych sosów po tłuczone szklanki, upadające garnki i tysiące ludzi przewijających się przez kuchnię. Bo jak powszechnie wiadomo, wszelkie spotkania zawsze jakoś tak przenoszą się do tego pomieszczenia. Zaraz się dowiecie, co macie do wyboru i które podłogi przetrwają najdłużej. Zaczynamy!

Płytki i gres. Standardowo nie znaczy nudno

To pierwsze co przychodzi nam do głowy, jeśli mowa o kuchni. Nic dziwnego, te materiały są twarde i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. Łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na ścieranie oraz wilgoć (nasiąkliwość w granicach E 3%). Przy wyborze odpowiednich płytek trzeba zwrócić uwagę na ich klasę PEI (I-V) oraz wartość w skali Mohsa (1-10). W obu przypadkach im wyższa liczba, tym lepiej. Klasa PEI odpowiada za odporność na ścieranie na mokro, posadzki w kuchni powinny mieć minimum III klasę. Skala Mohsa określa stopień twardości względem danego minerału wzorcowego. Każdy minerał ze skali może zarysować minerał go poprzedzający i tym sposobem określana jest odporność płytek na ścieranie na sucho. Gres ma twardość od 8 wzwyż, ale dla płytek w kuchni polecana jest twardość na poziomie minimum 6 w skali Mohsa. Kolejny parametr, o którym warto pamiętać to antypoślizgowość. Określa się go w skali R9-R13 i im współczynnik wyższy, tym płytka mniej śliska. Do kuchni polecane są te o wartości minimum R10. W kwestii estetyki, mnogość dostępnych wzorów i kolorów zaspokoi gusta wszystkich. Dostępne są klasyczne jednokolorowe kafelki, mozaiki, płytki imitujące drewno czy beton. Jedynym minusem takiej posadzki w kuchni jest zimno. Chodzenie boso po płytkach nie jest zbyt przyjemne, ale zawsze można pomyśleć o zastosowaniu ogrzewania podłogowego. A i jeszcze jedna rzecz. Fugi! Droższe, ale bardziej wytrzymałe, odporne na zużycie i nieprzepuszczające wody, pary wodnej, chemikaliów i kwasów, będą fugi epoksydowe. Nie można ich jednak stosować, jeśli zdecydujemy się na ogrzewanie podłogowe. Alternatywą będą spoiny cementowo-epoksydowe oraz najpopularniejsze — cementowe. 

Ciepłe drewno, panele lub korek

Przyjemnie by było tak skoczyć do kuchni zaraz po przebudzeniu, boso po śniadanie i kawę do łóżka, co? Drewno wydaje się idealnie pasować do tego obrazka, ale...zaraz, zaraz. Drewno czy panele w miejscu, gdzie co chwile coś się rozlewa? Tak, ale tylko wybrane i odpowiednio zabezpieczone. Gatunki drewna, które sprawdzą się kuchni to przede wszystkim drzewa egzotyczne, merbau, jatoba, teak, brazylijska wiśnia oraz nasz dąb i buk. Trzeba pamiętać o lakierowaniu desek, uszczelnieniu krawędzi i odpowiedniej konserwacji. Zastosowanie paneli o wysokiej klasie ścieralności oraz odporności na wilgoć też jest możliwe. Jednak ja odradzam ten materiał, małoprawdopodobne jest, że wygra starcie z ciągłym narażeniem na wilgoć. Coraz bardziej popularne stają się płyty korkowe. Pokryte powłoką winylową sprawdzą się w kuchni, są odporne na ścieranie oraz mają dużą zdolność tłumienia dźwięków. 

Dobrze mieszkaj 

Dom z pomysłem

Twarde jak skała lub...beton

Kamień jest twardy, wodoodporny i, jako materiał naturalny, niepowtarzalny pod względem koloru i struktury. Najczęściej na posadzki wykorzystuje się granit, łupki i marmur. Dodatkowo wszelki zarysowania i uszczerbki łatwo można naprawić za pomocą żywicy i klejów. Przechodząc do minusów, kamienna posadzka jest zimna i droższa od ceramicznej. Beton architektoniczny jest stosunkowo nowym pomysłem na wykończenie podłogi kuchennej. To materiał wytrzymały, wodoodporny oraz odpowiedni dla astmatyków i alergików. 

Pinterest

A może PRL-owskie linoleum?

Oczywiście dzisiejsze podłogi winylowe z dawnym linoleum nie mają prawie nic wspólnego, jednak stereotypy pozostają. Niestety, a mają one sporo zalet. Po pierwsze, mnogość wzorów i kolorów. Z powodzeniem mogą imitować kamień (przy czym nie są tak zimne) i drewno (ale tańsze). Po drugie, panele winylowe można układać na różne sposoby, od standardowego, po jodełkę, jodłę francuską i inne. Po trzecie, posiadają zewnętrzną warstwę ochronną, która jest antyścieralna i plamoodporna. Po czwarte, nadają się do zastosowania ogrzewania podłogowego. Minusem jest odporność na zarysowania i przecięcia. To jednak rodzaj gumy, więc łatwiej go uszkodzić niż kamień czy płytki. Jednak i tak uważam, że jest to bardzo dobra, tańsza alternatywa dla powyżej wymienionych, szczególnie przydatna w mieszkaniach wynajmowanych.

Designflooring

Designflooring

Designflooring
Coraz popularniejsze jest łączenie różnych materiałów na podłogach. Pozwala to oddzielić różne strefy, szczególnie kiedy decydujemy się na kuchnię otwartą na salon.


Zaprojektowanie funkcjonalnej kuchni, która będzie nam służyła latami to ciężka sprawa. Koniecznie sprawdźcie poprzednie wpisy z serii "Kuchnia smacznie zaplanowana". Myślę, że rozwieją trochę wątpliwości.


Udanego tygodnia! 

Angelika

Kuchnia smacznie zaplanowana | Blaty

Kuchnia smacznie zaplanowana | Fronty

You Might Also Like

0 komentarze