Kuchnia smacznie zaplanowana | Fronty

8/21/2016

Dzisiaj kolejny post z cyklu „Kuchnia smacznie zaplanowana”. Tym razem kilka słów o tym co definiuje styl kuchni, czyli o frontach. Przygotowałam dla Was przegląd najpopularniejszych materiałów. Mam nadzieję, że wpis pomoże Wam wybrać fronty kuchenne w pełnie odpowiadające waszym potrzebom i unikniecie przykrych niespodzianek. Zaczynamy!


Na początek materiały z jakimi spotkacie się najczęściej.
  • drewno
Najczęściej dębowe, sosnowe i bukowe. To ponadczasowy, elegancki i uniwersalny materiał. Jednak, tak jak już pisałam w przypadku blatów, musimy poświęcić mu trochę czasu. Pięknie się starzeje, a odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią, promieniami słonecznymi i ciepłem, będzie nam służył latami. Niestety fronty z drewna są ciężkie, przez co zawiasy szybciej się zużywają. Do ich produkcji zwykle stosuje się płyty o grubości 2 cm. Mam małą ciekawostkę dla alergików, sosna ma właściwości elektrostatyczne, czyli zdolność ograniczania wirowania pyłków i kurzu w powietrzu.


  • MDF

Tutaj czeka na nas szeroki wybór pokryć oraz nieskończona gama kolorystyczna. Mamy płytę lakierowaną, pokrytą folią PVC, laminowaną i MDF fornirowany (pokryte cienką – 0,6-3 mm, warstwą naturalnego drewna). Najgorzej wypadają płyty foliowane, są nietrwałe i nieodporne na wysokie temperatury ( o czym sama się przekonałam :/).  Lakierowany MDF to często wybierana alternatywa dla drewna. Odporność na uszkodzenia zależy od ilości warstw lakieru. Poza tym wykończenie możemy wybierać spośród powierzchni matowych, półmatowych, z półpołyskiem i połyskiem (ostatnie zdecydowanie odradzam, chyba że nie straszne Wam ciągłe polerowanie). Najpopularniejsze w zestawieniu są fornir i laminat. MDF fornirowany to mój absolutny faworyt. Po pierwsze zachowuje fakturę drewna, piękne usłojenia, sęki i charakterystyczne przebarwienia. Po drugie jest z reguły tańszy od litego drewna. Po trzecie ma większą odporność na wilgoć i zmiany temperatury (nie zmienia to faktu, że również wymaga odpowiedniego zabezpieczenia lakierami). Laminat – powstaje w procesie zaprasowania, w temperaturze ok. 200  ̊C, zaimpregnowanego żywicą papieru na powierzchni płyty. Zwykle jest wykorzystywany w korpusach mebli, ale wykonywane są z niego także fronty meblowe. Materiał ten jest odporny na bardzo wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i zadrapania. Warto wiedzieć, że boki tych frontów pokrywane są obrzeżami wykonanymi z folii PCV, które niestety mogą się odklejać pod wpływem wysokiej temperatury.


  • szkło

Szklane fronty stosowane są głównie w górnych szafkach. Dzięki kilku witrynkom zabudowa kuchenna nabiera lekkości. Do wyboru mamy szkło przezroczyste, mleczne, witrażowe oraz przegrodzone szprosami, czyli listewkami dzielącymi szybę.


  • stal

Fronty ze stali nierdzewnej wpasują się w nowoczesną lub industrialną aranżację. Mimo że są lekkie i estetyczne dla mnie są zbyt ”zimne”. Może gdyby je trochę ocieplić drewnianymi elementami?


Celowo nie dodawałam do zestawienia płyty wiórowej. To popularny i tani materiał, ale sam w sobie bardzo kruchy, nietrwały i o małej odporności na wilgoć. Ja mówię mu kategoryczne NIE! Meble kuchenne z założenia mają nam służyć latami, dlatego wybierajmy je z głową.


Zastanawialiście się nad sposobem otwierania drzwiczek w szafkach? To nie muszą być zwykłe zawiasy. Pamiętajcie, że do wyboru macie fronty uchylne, czyli otwieranie szafek do i od góry, systemy powolnego zamykania (szczególnie przydatne przy najmłodszych domownikach ;)) oraz otwieranie na tak zwany ”klik”. Które rozwiązanie jest najlepsze? To zależy tylko od Was. Proponuje wybrać się, np. do IKEI i wszystko dokładnie przetestować.


Jak wiecie diabeł tkwi w szczegółach, dlatego na deser mam dla Was kolaż z uchwytami i gałkami. Na rynku jest tak ogromny wybór, że każda kuchnia stanie się niepowtarzalna!
1,2,3,4,5,6,7

Kolejny element kuchni został smacznie zaplanowany. Meble już prawie wybrane, ale sporo decyzji jeszcze przed nami. Wypatrujcie kolejnego wpisu z serii, a tymczasem korzystajcie z weekendu.
Angelika

Poprzednie wpisy z serii:

Kuchnia smacznie zaplanowana | Wymiary

Kuchnia smacznie zaplanowana | Blaty




P.S.

W różnych sklepach możecie się natknąć na różne określenia materiałów, z jakich zrobione są fronty, których nie wymieniłam wcześniej. Przychodzę z wyjaśnieniem J  Na przykład w IKEI mamy folie melaminową, która jest rodzajem cienkiego (do 0,12 mm) laminatu. Dla porównania laminat HPL ma grubości od 0,8 do 3 mm, a CLP – 0,15 – 1 mm


MDF – Medium Density Fibreboard, czyli produkt o średniej gęstości. To płyta drewnopochodna o grubości 1,6-1,9 cm. produkowana ze zmielonego i sprasowanego drewna i związków organicznych. Ta płyta pilśniowa ma twardość porównywalną do miękkiego litego drewna, jest łatwa w obróbce i utrzymaniu czystości. 

You Might Also Like

0 komentarze