Kuchnia smacznie zaplanowana | Fronty
8/21/2016
Dzisiaj kolejny post z cyklu
„Kuchnia smacznie zaplanowana”. Tym razem kilka słów o tym co definiuje styl
kuchni, czyli o frontach. Przygotowałam dla Was przegląd najpopularniejszych
materiałów. Mam nadzieję, że wpis pomoże Wam wybrać fronty kuchenne w pełnie
odpowiadające waszym potrzebom i unikniecie przykrych niespodzianek. Zaczynamy!
Na początek materiały z
jakimi spotkacie się najczęściej.
- drewno
Najczęściej
dębowe, sosnowe i bukowe. To ponadczasowy, elegancki i uniwersalny materiał.
Jednak, tak jak już pisałam w przypadku blatów, musimy poświęcić mu trochę czasu. Pięknie
się starzeje, a odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią, promieniami
słonecznymi i ciepłem, będzie nam służył latami. Niestety fronty z drewna są
ciężkie, przez co zawiasy szybciej się zużywają. Do ich produkcji zwykle stosuje
się płyty o grubości 2 cm. Mam małą ciekawostkę dla alergików, sosna ma
właściwości elektrostatyczne, czyli zdolność ograniczania wirowania pyłków i
kurzu w powietrzu.
- MDF
Tutaj czeka na nas szeroki wybór pokryć oraz nieskończona gama kolorystyczna. Mamy płytę lakierowaną, pokrytą folią PVC, laminowaną i MDF fornirowany (pokryte cienką – 0,6-3 mm, warstwą naturalnego drewna). Najgorzej wypadają płyty foliowane, są nietrwałe i nieodporne na wysokie temperatury ( o czym sama się przekonałam :/). Lakierowany MDF to często wybierana alternatywa dla drewna. Odporność na uszkodzenia zależy od ilości warstw lakieru. Poza tym wykończenie możemy wybierać spośród powierzchni matowych, półmatowych, z półpołyskiem i połyskiem (ostatnie zdecydowanie odradzam, chyba że nie straszne Wam ciągłe polerowanie). Najpopularniejsze w zestawieniu są fornir i laminat. MDF fornirowany to mój absolutny faworyt. Po pierwsze zachowuje fakturę drewna, piękne usłojenia, sęki i charakterystyczne przebarwienia. Po drugie jest z reguły tańszy od litego drewna. Po trzecie ma większą odporność na wilgoć i zmiany temperatury (nie zmienia to faktu, że również wymaga odpowiedniego zabezpieczenia lakierami). Laminat – powstaje w procesie zaprasowania, w temperaturze ok. 200 ̊C, zaimpregnowanego żywicą papieru na powierzchni płyty. Zwykle jest wykorzystywany w korpusach mebli, ale wykonywane są z niego także fronty meblowe. Materiał ten jest odporny na bardzo wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i zadrapania. Warto wiedzieć, że boki tych frontów pokrywane są obrzeżami wykonanymi z folii PCV, które niestety mogą się odklejać pod wpływem wysokiej temperatury.
- szkło
Szklane
fronty stosowane są głównie w górnych szafkach. Dzięki kilku witrynkom zabudowa
kuchenna nabiera lekkości. Do wyboru mamy szkło przezroczyste, mleczne,
witrażowe oraz przegrodzone szprosami, czyli listewkami dzielącymi szybę.
- stal
Fronty
ze stali nierdzewnej wpasują się w nowoczesną lub industrialną aranżację. Mimo
że są lekkie i estetyczne dla mnie są zbyt ”zimne”. Może gdyby je trochę
ocieplić drewnianymi elementami?
Celowo nie dodawałam do
zestawienia płyty wiórowej. To popularny i tani materiał, ale sam w sobie
bardzo kruchy, nietrwały i o małej odporności na wilgoć. Ja mówię mu
kategoryczne NIE! Meble kuchenne z założenia mają nam służyć latami, dlatego
wybierajmy je z głową.
Zastanawialiście się
nad sposobem otwierania drzwiczek w szafkach? To nie muszą być zwykłe zawiasy. Pamiętajcie,
że do wyboru macie fronty uchylne, czyli otwieranie szafek do i od góry, systemy
powolnego zamykania (szczególnie przydatne przy najmłodszych domownikach ;))
oraz otwieranie na tak zwany ”klik”. Które rozwiązanie jest najlepsze? To
zależy tylko od Was. Proponuje wybrać się, np. do IKEI i wszystko dokładnie
przetestować.
Jak wiecie diabeł tkwi
w szczegółach, dlatego na deser mam dla Was kolaż z uchwytami i gałkami. Na
rynku jest tak ogromny wybór, że każda kuchnia stanie się niepowtarzalna!
![]() |
1,2,3,4,5,6,7 |
Kolejny
element kuchni został smacznie zaplanowany. Meble już prawie wybrane, ale sporo
decyzji jeszcze przed nami. Wypatrujcie kolejnego wpisu z serii, a tymczasem korzystajcie z weekendu.
Angelika
Poprzednie wpisy z serii:
Kuchnia smacznie zaplanowana | Wymiary
Kuchnia smacznie zaplanowana | Blaty
P.S.
W różnych sklepach
możecie się natknąć na różne określenia materiałów, z jakich zrobione są
fronty, których nie wymieniłam wcześniej. Przychodzę z wyjaśnieniem :) Na przykład w IKEI mamy folie melaminową,
która jest rodzajem cienkiego (do 0,12 mm) laminatu. Dla porównania laminat HPL
ma grubości od 0,8 do 3 mm, a CLP – 0,15 – 1 mm
0 komentarze